De Discounted Cash Flow methode

Ofwel de DCF-methode, bepaalt de waarde van investeringen, projecten en activa. Deze methode is een veelgebruikte methode bij bedrijfsoverdrachten en bekijkt de toekomstige geldstromen. Zo krijgt de koper een beter beeld bij te behalen resultaten en niet alleen bij historische resultaten. De DCF-methode bekijkt hierbij de toekomstige vrije geldstromen (FCF) tegen de Weighted Average Cost of Capital (WACC).

Meer weten over de waardering van uw bedrijf? Neem direct contact met ons op!

FCF als onderdeel van de DCF-methode

FCF (Free Cash Flow) is vrij kapitaal. Dit kapitaal omvat alle verwachte inkomende en uitgaande geldstromen en is gedurende een bepaalde periode beschikbaar voor vermogensverstrekkers van een onderneming. Binnen de DCF-methode zijn dit de geldstromen van de toekomst. Nu is het tijd om inzichtelijk te krijgen wat de kosten zijn om dit ‘contant’ te maken.

Kosten van het geïnvesteerde vermogen

De kosten van het geïnvesteerde vermogen worden ook wel de Weighted Average Cost of Capital (WACC) genoemd. Deze kosten worden berekend door de rente te bepalen die worden betaald over het kort- en langlopende vreemd vermogen. Hier worden de kosten voor het eigen vermogen bij opgeteld: de risicoloze rente, het historisch rendement van de aandelen en een extra vergoeding voor het investeren in een kleine onderneming. Dit getal is altijd een percentage. 

In de DCF-methode worden de vrije geldstromen gedeeld door het percentage WACC, hieruit volgt de bedrijfswaarde.

Wilt u meer weten over het onderwerp "DCF-methode"? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten in het team van Foederer Corporate Finance en leg uw vraagstukken aan hen voor.

Neem contact op